onsdag 15 december 2010

Inredningstips för bättre sömnkvalitet

Foto: Stephan Julliard/Tripod agency
Det har inte blivit så mycket skrivet här på bloggen på ett tag. Det beror dock på kärt besvär, får man nog säga. Jag har för närvarande fullt upp med mitt Julerbjudande, som blev en större framgång än vad jag hade kunnat förvänta mig. Framför allt på lokalplanet här i Skåne, men jag har även fått väldigt intresserade förfrågningar från andra delar av landet. Nu är det minsann bråda dagar fram till Jul! Det blir dock aldrig för sent för en vacker heminredning, så även om du redan har inhandlat julklapparna så går det givetvis att även fortsättningsvis både önska sig och ge bort en inredningskonsultation.

Nu har det åter publicerats intressanta rön från forskningsvärlden om något som ligger oss väldigt varmt om hjärtat här på Aroma Design. Skönhetssömn är tydligen ingen myt. Det går av allt att döma att se vem som lider av sömnbrist och vem som är utsövd. Kanske inte så konstigt egentligen, och antagligen något som alla känner att man redan visste.

Vad som är konstigt, eller kanske snarare oroväckande, är att så många som en fjärdedel av den vuxna befolkningen har problem med sömnen, och det drabbar tydligen allt fler, enligt Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU). Vad jag förstår så är det faktiskt inte fel att i det här sammanhanget prata om sömnbrist som en folksjukdom.

Det finns förstås många olika orsaker till det här, så jag tänkte bara helt kort belysa problematiken sett ur min synvinkel som inredningsdesigner. Det är en sak som ständigt slår mig, nämligen hur mycket uppmärksamhetskrävande prylar som många människor har i sina sovrum. Sovrummen tenderar här och var nästan till att bli mera som en ständigt uppkopplad multimediacentral, ett kontor med en säng, än ett sovrum i ordets rätta bemärkelse. Dator, TV och Iphone verkar ha blivit vuxenvärldens standardattribut istället för snuttefilt och gosenalle.

Mitt recept för en bättre sömnkvalitet är alltså att i första hand lyfta ut elektroniken ur sovrummet. Om det av olika skäl upplevs som en fullständig omöjlighet, så råder jag att i andra hand satsa på att integrera elektroniken på ett så harmoniskt sätt som möjligt. Fokusera sedan på att göra sovrummet så mysigt och vilsamt som möjligt.

Det kloka i att investera i en bra säng har blivit allt mer uppmärksammat och erkänt. Det är jättemånga som vill ha det och, handen på hjärtat, det är nog också så att det även beror på att sängen har för många blivit en statuspryl. Sömnen blir dock inte mycket bättre om man ligger där med mobiltelefonen på bordet bredvid, laptopen på magen och en TV som antingen brusar eller belyser rummet med ett blåvitt ljus som får grannarna att undra om det är utomjordingar på besök.


Foto: Helén Pe

Textil i sovrummet däremot har tyvärr inte kommit lika mycket i ropet som sängar har gjort. Det är synd, för det är ärligt talat inte sängen ensam som gör den mysiga, vilsamma och inbjudande inredningen. Det är textil, kuddar, mattor och täcken som gör det.

Titta på de här fantastiska bilderna från Sköna hem. Ser det inte underbart härligt ut? Låt sovrummet bli ett sovrum. Jag kan lova dig att det är en av de bästa investeringarna du kan göra för ditt välbefinnande i ditt eget hem.

Kontoret kan jag hjälpa dig med att inreda någon helt annanstans.



Relaterade länkar
British Medical Journal: Beauty sleep: experimental study on the perceived health and attractiveness of sleep deprived people

Aftonbladet: Skönhetssömn - inget påhitt
Blekinge Läns Tidning: Skönhetssömn - inget påhitt
Dagens Nyheter: Skönhetssömn - inget påhitt
Expressen: Skönhetssömn - inget påhitt
Göteborgsposten: Skönhetssömn - inget påhitt
Helsingborgs Dagblad: Skönhetssömn - inget påhitt
Svenska Dagbladet: Skönhetssömn - inget påhitt

Sköna hem: Med blick för Paris
Sköna hem: Kollektivliv på Strandvägen
Sköna hem: 30 sängar för bästa vilan
Sköna hem: Bäddat för drömrum
Sköna hem: Har du ett skönt sovrum?

Foto
Stephan Julliard/Tripod agency
Helén Pe

Mer intressant läsning
Letar du efter fler intressanta och kvalitativa blogginlägg att läsa? Bloggportalen intressant.se försöker samla ihop de lite mer välskrivna, välformulerade och sakliga inläggen än genomsnittet i den svenska bloggosfären. Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar