fredag 3 december 2010

Textil gör rummet

Foto: Joakim Bergström
Dessa cremefärgade råsidengardiner från Curtain House Roy Judd är helt sagolika. Tyngden, känslan, fallet och lystern i dem är oemotståndligt. De signalerar äkthet, exklusivitet och elegans. Får du tillfälle till det, och vill skapa ett elegant boende, så köp en sådan tygkvalitet. Det kommer att löna sig, och ge dig och ditt rum en bestående känsla av skönhet och lyx.

Passa gärna på att köpa många extra meter, och kanske i en ännu tjockare kvalitet, om färgnyansen och texturen är exakt densamma. De extra metrarna kan då användas för att skapa en harmonisk helhetskänsla i rummet.

Du kan använda sidenet till så många olika saker som kuddfodral, bordsduk eller till och med till att spänna upp som en fondtavla på väggen. Och varför inte som foder i en underbar ullpläd? En tjockare kvalitet kan du även klä stolar och fåtöljer med. Det blir underbart vackert. Jag lovar.

Då dessa gardiner är av siden, bör du gärna fodra gardinerna med ett tätt vävt bomullstyg, speciellt om de ska hänga i ett söderfönster. Då kan du njuta av dem år efter år. Sidenet kommer tyvärr annars att bli skört och falla sönder alltför snart.

Foto: Joakim Bergström
Att inreda med fingertoppskänsla
Att inreda ett rum kan ibland vara ett svårt konststycke som kräver fingertoppskänsla för att lyckas väl. Inte minst om man till exempel har med sig gamla och kära klenoder från tidigare boenden. Som ni ser på bilden här bredvid är bordet och stolarna helt olika i färg, träslag och utsmyckning. Om det vill sig illa, så kan det skära sig riktigt ordentligt. Rummet blir då lätt mera ett disharmoniskt museum för det förflutna, än en harmonisk del av den nuvarande bostaden.

Det säkra, och kanske enkla, valet hade varit att försöka skaffa möbler i samma stil eller måla om till exempel bordet till samma färgspel som stolarna. Men i det här fallet behövs det verkligen inte för att skapa harmoni, eftersom golvet går i samma bruna färgharmoni.

Det som är gemensamt i det här rummet är att vi ser gedigna möbler med kvalitetskänsla, som alla går i harmoni med köksinredningen. Kontentan är att möbler absolut inte behöver vara i samma design för att skapa harmoni och undvika en gnisslande spretighet.

Att sedan det bruna träinslaget är ett återkommande inslag i resten av huset är något som bidrar till att binda ihop helheten på ett väldigt lyckat sätt. Jordfärgen i sig bidrar till att förmedla en grundad och gedigen känsla som ger hemmet en varm och unik personlighet.

Foto: Joakim Bergström
Gammalt och nytt i en ljus och luftig förening
Här har man lyckats med att inreda sitt hemmakontor helt i stil med omgivningen. Ett konststycke som inte är helt lätt att åstadkomma. I synnerhet inte om man kanske inte alltid kan, eller vill, vika ett helt rum till att vara kontor. Jobbar man hemma en eller flera dagar i veckan, så är det en ypperlig lösning om man kan få en arbetsyta att smälta in i boendet på ett naturligt och diskret sätt utan att det stör helheten.

Här lyckades man genom att inreda med ett lätt arbetsbord i glas, som inordnar sig och flörtar med omgivningen. I detta fall med spegelbilden i den antika spegeln bredvid. Benen i sin tur går i harmoni med väggarna, som ännu mer förstärker känslan av lätthet och att bordet nästan lyfter.

Spegeln i sig kräver en egen kommentar. Det är en magnifik pjäs som jag anser är lägenhetens absoluta stolthet, på de bilder som finns i artikeln i Sköna hem. Har man en takhöjd runt 4 meter är detta en god investering, om man får tag i ett lämpligt och vackert exemplar.

Jag fick för några år sedan tag i en liknande pjäs för en kunds räkning, till en kostnad av cirka 10 000 kronor. Jag blev blixtförälskad i den så fort jag såg den. Min kund likaså. Vi placerade den i en större hall, på en rejäl marmorskiva som fick utgöra ett tydligt, dekorativt och gediget fundament. Där står den än idag och pryder sin plats.

Relaterade länkar
Sköna hem: Diskret jul
Bukowskis Market: Speglar

Foto

Mer intressant läsning
Letar du efter fler intressanta och kvalitativa blogginlägg att läsa? Bloggportalen intressant.se försöker samla ihop de lite mer välskrivna, välformulerade och sakliga inläggen än genomsnittet i den svenska bloggosfären. Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , .

1 kommentar:

  1. Stort tack för en intressant, initierad och inspirerande artikel. Det är dessutom alltid extra roligt att hitta en ny, och i det här fallet en välgjord och vacker blogg.

    SvaraRadera